Hur ska småskaligt jordbruk öka matproduktionen med 60%?

Ja hörni, det är de här småskaliga jordbruken som enligt FN behöver öka produktiviteten med 60% till 2050 för att vi alla ska ha mat att äta och inte svälta ihjäl. Hur ska det gå till? Kan man öka produktiviten så mycket, på ett hållbart sätt för jorden, människor, och kommande generationer? Jag vill gärna vara optimistisk, men i det här fallet – njäe – aaa.

Det här klippet är från min första resa till Afrika, när vi flög över Etiopien på väg in mot Addis Abeba. Jag bokstavligen tappade hakan över hur tydligt man såg det småskaliga jordbruket från luften. Jag har tittat på det här videoklippen snart hundra gånger sen dess och försöker att ta in att det enligt FN finns 540 miljoner bönder i världen som odlar just så här – småskaligt. Genomsnittsåldern på en småodlare är 55 år och de lever i stor ovisshet när det är svårt att förutse hur skördar ska slå. Det är inte attraktivt för de unga att jobba inom jordbruket eftersom lönsamheten är låg och arbetet hårt, som jag skrivit om tidigare. 

Enligt EAT Foundation producerar småjordbrukare 80 procent av maten i Afrika söder om Sahara och i Asien. I många områden är majoriteten av dessa jordbrukare kvinnor, och de är ofta både innovatörer och entreprenörer som behöver massa stöd.

Läs mer om allt det här i denna artikel från The Guardian. Mycket läsvärd. Den beskriver även varför stora spelare som Sainsbury hoppar av Fair Trade Certifieringen och har tagit fram en egen – Fairer Trade.

Jag förstår att det inte är lätt att vara konsument! Hur kan man validera att bonden verkligen får vettigt betalt? Det är ju nästan omöjligt.

När jag läser artiklar som denna blir jag i alla fall stärkt i att fortsätta kämpa med mitt företag, köpa ekologiska grödor från småskaligt jordbruk till priser som jag har koll på, så jag vet exakt vad bonden har kvar i fickan i nettomarginal. De bönder jag köper frukt från i Colombia har i genomsnitt 24% nettomarginal. Det kan jämföras med ca 18% som en physalisbonde som var Fair Trade Certifierad fick. Han har nu hoppat av den certifieringen.

Ok, vänner, detta var lite tankar från mig så här i den krispiga härliga septemberluften. Jag har massor med mango på lagret förresten. Kika gärna i min webbutik, där du kan få upp till 20% rabatt och fraktfritt om du t.ex. köper Lilla Mangolådan.

Kram!