Bondens marginal 2019

Ni vet hur jag brinner för att veta exakt vad bonden får kvar i fickan efter allt sitt hårda jobb. Att odla enligt ekologiska kriterier kräver mycket mer av bonden än om hen odlar konventionellt.

Här är 2019 års direkthandelspriser vi betalar de bönder vi jobbar med. (Växelkursen 334 colombianska pesos/SEK).

Några kommentarer: Det är samma pris/kg som 2018, men böndernas produktionskostnader har ökat något. Det är den höga USD kursen som påverkar hela den Colombianska ekonomin, ja hela världens faktiskt. Även för mig är det tufft när kursen ligger över 9.20 SEK/USD som nu. För första gången på 3 år har jag höjt priserna till återförsäljare med 4% nyligen.

Så länge böndernas nettomarginal ligger över 22% får de bra och rimlig lönsamhet i sitt jordbruk. Men om den närmar sig 20% strecket, kommer jag att höja vårt direkthandelspris till bönderna och därmed även priserna ut mot er kunder och butikerna. Risken jag tar är att ni ska tycka att det blir för dyrt och slutar handla, liksom butikerna eftersom de tjänar mer på billig afrikansk mango så som Garants och Urtekrams. Jag hoppas verkligen att jag slipper hamna i det läget.

Physalisbönderna sticker ut här, men de har börjat exportera sin eko physalis till Europa, vilket blir mycket större volymer, men ger något lägre marginal.

Det var några rader från frukthandlarlivet. Vad säger du? Tips på hur jag ska hantera det här knepiga läget?

Under tiden kan du klicka hem de nyinkomna fantastiskt goda torkade frukterna vi har på lagret. Det har varit högtryck och jag har inte så mycket frukt inne just nu. Först till kvarn! I juni/juli kommer det förmodligen påfyllning igen.

En glad påskkram! /Nathalie