“Business as usual” för böndernas skull

Tack alla ni som köpt mina produkter under senaste veckorna! Min försäljning i mars månad gick upp +90% från föregående månad (och ännu är inte mars månad slut!). En kanadensisk köpare som också köper frukt från samma bönder, har också ökat försäljningen senaste månaden. Om denna uppgång fortsätter kommer vi att kunna köpa ännu mer frukt från bönderna under april och maj månad. För det har nog aldrig varit viktigare än nu – The show must go on!

Vårt fokus i kristider är av naturliga skäl det som sker här lokalt hos oss, i våra städer, regioner och länder. Men den här pandemin är global. För jordbrukare i utvecklingsländerna, som redan är utsatta, sedan generationer tillbaka, skulle en utebliven större köpare vara en katastrof. De kanske kan klara sig lindrigare undan pendemin (förhoppningsvis), men våra bönder är helt beroende av att vi fortsätter äta deras frukter.

Idag hade jag ett långt samtal med Giovanni Porras (bilden nedan) som är vår lokale agronom i Colombia och grundare av Fruandes där min frukt torkas.

Han hälsar att än så länge är bönderna i vårt nätverk ganska isolerade och skyddade för de rör sig inte i stadsmiljöer utan är ute på sina gårdar på landsbygden och jobbar på.

Denna vecka är det speciellt ananas från Santander de Quilichao som kommit till Fruandes för torkning. Där har man också lagt upp arbetslagen och rutinerna så att en eventuell smittorisk minskas.

Igår, den 26 mars var den officiella siffran i Colombia 491 smittade och 6 dödsfall. Colombia har hem karantän för alla till den 13 april. Det är omöjligt att säga något om prognosen, men det är ett oerhört sårbart läge för länder som inte har vettig och rättvis sjukvård för alla och för övrigt är kaotiska.

Fruandes märker en marginell nedgång på efterfrågan på torkad frukt för att de har en kund i Italien som pausat köpen tillfälligt. Under tiden har en del av personalen fått möjligheten att ta ut sin semester.

Hjälp mig att kunna göra en riktigt fet order i april! Fördelen med att bunkra upp hemma med torkad frukt är att de har lång hållbarhet, de har bra fibrer, ger bra energi och vitaminer, antingen om du blir sjuk, eller om du vill stödja småskaliga jordbrukare på andra sidan jordklotet i denna tid och mig som småföretagare. Eller både ock.

Välkommen in i butiken! Jag har lagt upp nya färdigpackade lådor med bra rabatter mellan 10-20%. T.ex 6-pack av torkad mango á130g, eller torkad ananas, bananito eller och physalis.

Eller 20% rabatt på de stora lådorna med 15 st storpåsar/låda: mango, ananas, bananito, physalis.

Använd rabattkod: BOOST för fraktfritt från 300 kr (ord. fraktgräns är 400kr).

Massa kärlek och ljus till er alla, och ta hand om dig och varandra. Något bra kommer att komma ut ur detta förr eller senare, fast det kan kännas omöjligt att se det så just nu.

Kram, Nathalie