Direct Trade

Riktiga pengar för riktig arbete

Tänk om du var riktig fattig. Skulle du vilja att någon bara kom och gav dig pengar? Eller skulle det kännas bättre om någon började betala mer för dina kunskaper? Det är precis vad vi gör. Vi betalar 25-40% % mer till bönderna jämfört med lokala marknadspriser. Direkt. Utan onödiga mellanhänder.

Dessutom får de 50% i förskott när vi lagt en köporder eftersom de har bl a arbetskostnader som de behöver betala under skörden. Det tycker vi är rättvisare än fair trade och det kallar vi direct trade, eller direkthandel på ren svenska. Jag brinner för att ha örnkoll på vad bonden har kvar i fickan efter skörd.

Med mer pengar i fickan för jobb du utfört, stärks självkänslan, yrkesstoltheten och framtidstron. Det blir lättare att pensionsspara och investera i det marknaden efterfrågar, nämligen ekologiskt odlade frukter. När du och andra konsumenter i Sverige äter mina smarriga och prisbelönta produkter, bidrar ni till freden och en långsiktigt hållbar utveckling av människor och ekosystem. Fiffigt va!?

Eko-odling är inte alls populärt i u-länder

Det tropiska klimatet har av naturen larver, loppor, svampar och insekter som stormtrivs bland alla härliga frukter. Att kunna döda dem med kemikalier har varit ett stort framsteg, enligt de flesta bönder. För att övertyga en bonde att gå tillbaka till sina förfäders odlingsmetoder, måste de först se att det kommer att löna sig. Våra direkthandelspriser ger dem en försmak och ekonomisk möjlighet att finansiera omställningsprocessen till eko.

Dessutom är det bara bönder med småskaligt jordbruk som ens kan tänka tanken på eko odlingar. Storgodsägarna som har en mer industriell process, kan inte odla ekologiskt. Det är i princip omöjligt att driva massproduktion utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Så vinnarna är de småbönder vi jobbar med!

Eko jordbruk ger också mer arbetstillfällen. En studie visar att 1 hektar eko certifierad odling ger 10 arbetstillfällen under ett år, jämfört med 1 hektar konventionellt odlad odling som bara ger arbete till 1 person (källa: Jairo Restrepo).  I vårt nätverk av bönder är det ca. 500 arbetare som jobbar på ekoodlingarna (2020).

Från början köpte jag ekologiskt när jag kunde. Men jag hade alltid målet att en dag köpa 100% eko certifierade frukter. 2016 nådde vi det målet! – även om det är 40 % dyrare, som är fallet med det ekologiska sockret i mina marmelader.

Vi söker hela tiden nya sätt att betala mer, inte mindre

Ja, vi betalar mer, direkt och utan onödigt väntande och vi tänker att det gör direkthandel ännu rättvisare än rättvis handel. Vi har också lärt böndernas fruar att klassa bären (i physalisens fall), för att få litet extra inkomst till familjen.

I fabriken, tas våra frukter emot, skalas, skärs manuellt och packas av ensamstående kvinnor hos vår lokale partner. Egna pengar till kvinnor är jätteviktigt för ett jämlikt samhälle. Kvinnorna är förstås oumbärliga för fredsprocessen i Colombia.

Vi har under resans gång insett att vi är den enda leverantören av torkad frukt i Sverige som är PICO – Produced in Country of Origin. Alla andra varumärken vi känner till, köper torkade frukten i bulk och packningen sker industriellt i bl a Holland och Sverige. Därför kan de konkurrera med pris. Men vi lämnar hellre en större andel av världekedjan i ursprungslandet och har en något dyrare slutprodukt, eftersom det går i linje med mitt kall och övertygelse. Jag är ganska säger på att du tycker det här är bra!

Direkthandelns positiva påverkan

Direkthandel är egentligen inget nytt, utan den äldsta formen av handel. Idag är det i första hand kaffeföretag som förknippas med denna affärsmodell. Konceptet går hand-i-handske med min vision och därifrån fick mitt företag sitt namn.

Den “korta” kedjan gör det möjligt för oss att påverka och kontrollera kvaliteten och priserna till bonden. Det blir korta kommunikationsvägar och jag är aldrig längre än ett whatsup meddelande från varje instans i vår kedja.

Fair trade-certifierade bönder får sin extra betalning i form av en premie i slutet av året. Denna går då oftast till kooperativet de är medlemmar i och känns inte konkret i deras egen ficka på samma sätt.

När jag drog igång det hela ville jag ändra spelreglerna på marknaden för physalis i Colombia och låta bäret mogna till sin fulla potential, både i smak och i näringsvärden. Detta gäller idag för alla frukter vi jobbar med.

Min affärsmodell är transparent, demokratisk och rättvis eftersom småbönderna dessutom får tillgång till den globala marknaden. Frihandelsavtalen är för alla! Direct Trade skapar värde för all längs kedjan; från den fattige bonden till dig som konsument.

Sedan starten har jag köpt 300 000 kg frukt (mango, ananas och andra frukter). Det låter kanske mycket, men vi ska tiodubbla denna siffra fram till år 2022, för i mina öron låter det alldeles för lite. Vi jobbar jobbar jobbar!