Ett högre syfte med allt?

Hur mår ni? Hoppas inte alltför många av er blivit helt utan toapapper 🙂 eller allvarligt sjuka av Coronaviruset. Min familj och jag är än så länge inte drabbade. Vad vi vet. Jag hade lite ont i huvudet förra veckan och det kittlades i halsen ett par dagar. Men omöjligt att veta vad det var.

Det är tufft för många nu: småföretagare, vårdpersonal, restaurang- och caféägare, föreläsare och yogastudios för att nämna några. Hur är det för dig? Det är nästan overkligt att se hur flygbolagen, hotell- och restaurangbranschen varslar så många människor inom så kort tid. Då lever vi ju i ett oerhört sårbart samhälle med mycket små marginaler när det faller så snabbt. Som ett korthus. Eller är jag ute och cyklar? 

Även om jag inte önskar någon att bli sjuk eller förlora sina jobb, vill jag tro att det är en större mening med allt, även detta virus. Kan det vara så att vi får den här pandemin för att vi måste lära oss något av det? Koldioxidutsläppen in Kina sägs ha minskat med 25%. Den kollektiva empatin och solidariteten verkar växa, eller bli mer synlig i alla fall. Mindre fokus på “me, myself and I”? Vad tror du?

I februari var jag på en lite annorlunda ledarskaps konferens i djungeln i Colombia. Jag fick med mig en hälsning till er som jag skrivit om i det här blogginlägget och har lite grand med detta att göra, ifall du missat.

Kan det vara så att börser, företag och samhället måste få sig en rejäl smäll, för att något nytt och långsiktigt mer hållbart ska kunna byggas upp? Vad tror du?

Jag tror dessvärre att de flesta, politiker, banker och de stora företagen kommer att försöka ta oss tillbaka där vi var, före pandemin. Jag hör redan termer som “vi behöver få hjulen att snurra igen”. Men jag tvivlar på om det är nya hjul och en långsammare takt. Men det kommer att vara en livligare debatt och fler som ifrågasätter systemet, där fokus är på ständigt tillväxt, fast våra resurser börjar ta slut.

Däremot tror jag att vi kommer att se mer skiften på individnivå. Pandemin kommer att få både dig och mig att ta oss själva på större allvar, våra drömmar, våra värderingar och kanske får vi till förändringar i våra liv som vi inte fått lyckats genomföra tidigare. Vi blir påminda om vad som egentligen är viktigt och vad vi värderar allra högst. Det är vi som ska välja nästa regering och förhoppningsvis kommer pandemin att röra om det riktigt rejält i de politiska agendorna. Jag hoppas det.

Dela gärna vad du tror? Hur blir det “efter”? Kommer det något gott ur det här och vad i så fall?

Som sagt, jag vill tro att det finns ett högre syfte med allt, men vem vet. Ödmjukt jobbar jag vidare här med mina planer. Och i veckan kom en ny färsk leverans som nu ligger uppe i webbutiken. Bland annat har jag tagit hem Nathalie’s Panela igen! Hoppas du gillar! Ta hand om dig och de dina! Kram, Nathalie