Första maj!

img_5105Idag är det första maj och jag kom att tänka på min första pojkväns pappa (i tonåren på 80-talet). Hans pappa klädde alltid upp sig på första maj och tog pendeln från Märsta in till stan för att gå i första maj tåget. Oavsett väder. Eftersom jag minns det här än idag, måste det gjort intryck på mig. Jag vet inte exakt vad jag tänkte då, förutom att jag förstod att det var något högtidligt över det hela. Han var stolt och jag tror han hade en röd ros fäst i kavajkragen när han gick iväg till bussen.

Jag tror inte jag förstod så mycket om solidaritet och allas lika värde då. Men idag kan jag tänka tillbaka på Rogers pappa och känna en stor tacksamhet över att ha fått träffa någon som var så trofast i sin övertygelse. Jag inser vilken kraft det är, att oavsett vad som händer, alltid stå kvar i det man på djupet tror på. Det är den tron som gör att man fortsätter och aldrig ger upp.

För en övertygelse är långt ifrån självklar. Jag är inte alltid övertygad när det gäller det jag gör, även om det kan verka så utåt. Det är starka krafter i livsmedelsbranschen jag stöter på med jämna mellanrum. Men när jag väl tillåter mig att sjunka ner i tvivlens träsk, har jag fram till idag alltid kommit tillbaka till övertygelsen kring det jag gör, ännu mer stärkt. Jag hittar nya aspekter, nya samband och ny näring i tvivlet. Så utan tvivlet hade jag aldrig lyckats.

Direct Trade som affärs modell, kategoriseras på engelskt fackspråk som ”an inclusive business model”. Det handlar om att göra business med de fattiga helt enkelt; inkludera dem i en värdekedja. Man kan säga att det är en solidarisk och rättvis affärs modell. Även bonden ska kunna ha 25 % nettomarginal, om en ICA butik ska ha det.

Idag vill jag uppmärksamma våra småbönder som vi har förmånen att få jobba tillsammans med och lära oss så mycket av. Som någon sa, man behöver en advokat ett par gånger i livet kanske, och en arkitekt kanske en gång, men en bonde behöver vi varje dag. Just det här är det inget att tvivla om.

Samtidigt går mina tankar till alla småbönder runt om i världen, som är i händerna på fruktgrossister som lever på att pressa ner priserna till omänskliga nivåer; till småbönder som aldrig vet om de får sålt det de sått (kanske ett halvår innan det ger skör), till ett lönsamt pris; till de som inte har hittat pålitliga och justa köpare som har mänskliga och solidariska värderingar.

Jag är så tacksam över min övertygelse som bara blir allt starkare med åren. Därför kan jag idag känna en slags gemenskap med Rogers pappa och alla andra som går i första maj tåg, år efter år, oavsett väder. Kärnan är solidaritet och allas lika värde. För det behöver man vara varken kommunist eller socialdemokrat, även om man kan vara det såklart.

Lärdomen är att aldrig underskatta vilket intryck du kan göra, även i det lilla. Och att övertygelse är seglet som håller din båt i rätt riktning när det stormar, och att tvivel är vägen till det mest hållbara och starkaste seglet som alltid håller. No matter what.

Om du vill smaka hur min övertygelse smakar, kan du köpa någon av mina torkade frukter i butiken. Torkad mango, torkad ananas, torkad bananito och torkad physalis. Eller varför inte klicka hem en prova-på låda där du får lite av varje.

Glad maj månad! /Nathalie

Spara

Spara