Gör din egen naturliga energidryck!

Fattar inte invasionen av energidrycker i kylarna!

Första gången min son Rafael drack en energidryck, var hemma hos en kompis. De fick drycken på kvällskvisten och den natten sov han ytligt och vaknade extremt tidigt, fast han var dödstrött efter en lång vecka. Han kom hem bekymrad för han hade samtidigt hört att energidrycker kunde vara farliga. Han har haft så mycket oro över det här. Det tog lång tid innan han kunde acceptera att det såklart inte är farligt att dricka det en gång.

Sen dess har vi haft många samtal hemma om energidrycker så som b l a Red Bull, Nocco, som har koffein och allt möjligt annat i. Rafael tjatar hål i huvudet på oss mellan varven. Många läkare har varnat för energidryckers hälsorisker, samtidigt som dryck kylarna i butikerna exploderar och tar bara alltmer utrymme. Vad har hänt? Behöver vi plötsligt så mycket energi? Som om vi gjorde av med mer idag än säg för 20 år sen? Tror knappast det.

Som ni ser går jag helt igång på det här med energidrycker och för mig kan det inte vara mer än ett kommersiellt påhitt. Jag säger inte att det är dåligt på något sätt att tjäna pengar och jag är den första att skriva under på hur viktigt det är med lönsamma affärsidéer. Men vad bidrar energidryckerna till? Vilket samhällsproblem löser de? Jag kan inte se ett enda. Tvärtom ser jag att transport av vatten i olika typer av plastflaskor är otroligt osmart ur klimatsynpunkt. Vad är det egentligen i dryckerna? Som konsument känner jag mig förd bakom ljuset.

Därför känner jag att det är min skyldighet att ge dig och din rättighet att få den här tipset på en helt naturlig energidryck som du kan göra själv och dessutom bidrar längs hela kedjan, där vi inkluderat de som annars tjänar under 8 USD/dag i produktens värdekedja. Du njuter och hjälper samtidigt, eller #hjälpnjuta som vi kallar det.

“Agua de Panela” är en dryck som befolkningen på främst höga höjder i Anderna sedan inka tiden druckit. Det är panela utspätt i vatten, ofta smaksatt med juice från en färsk lime. Eftersom Panelan är 100% oraffinerad och framställs enligt sekelgamla traditioner (oblekt och ocentrifugerad), har den naturligt kvar alla vitaminer och mineraler (se näringstabellen längst ner här), samt aminosyror, som vanligt socker inte har. I Colombia är den känd att vara “fattigmansdrickan”. Den är billig i relation till näringsvärden den innehåller. Många skulle säga att det är ett livsmedel snarare än sötningsmedel och ger lågt GI jämfört med raffinerade sötningsmedel.

“Agua de Panela” med lime. (panela block på bilden, men vår panela kommer i pulver).

Hett tips i dessa kallare tider på året och speciellt om du är förkyld: koka vatten och blanda i efter smak min panela, 1-2 tsk eller mer och squeeza i saft från en lime. Gillar du ingefära kan du riva i en bit i vattnet också. Voila och du har din egen naturliga energidryck. Låt svalna och fyll din sportflaska inför spinningen, löprundan eller annan fysiskt krävande träning, så får du colombianska cyklisters energiboost.

Klicka hem ett 3-pack panela här, så blir det mer ekonomiskt för både dig och mig, med tanke på frakten och lagerhanteringen.  Jag vill gärna se hur du använder panelan (insta @nathsdirecttrade). Använd #nathaliespanela och #hjälpnjuta.

Hoppas du gillar! Kram, Nathalie