“Hur sopsorterar jag påsarna?”

Det här är nog den vanligaste frågar jag får. Denna vecka var ni flera som hört av er och undrat. Därför tänkte jag nu redogöra här för detta.

Påsarna källsorteras inte. De slängs bland vanliga brännbara sopor.

För dig som vill veta mer, kanske är lite nördig kring temat med förpackningar, så kommer det lite mer bakgrundsinfo här:

Vi är så medvetna om att det inte står något på påsarna om hur de ska källsorteras. När vi tryckte upp dem och etiketterna gällde regeln att man skulle ange källsortering på förpackningen bara om det är källsortering. Då lämnade vi den informationen ute eftersom påsarna har aluminium på insidan, så är det nämligen ingen källsortering på dem. De slängs alltså i vanliga “brännbara” sopor tyvärr. 
 
Det här är inte alls vad vi själva önskar, men alla tester vi gjort med andra typer av bio-material håller inte kvaliteten på frukten. Vi vill inte heller behöva börja tillsätta socker för att frukten ska behålla smak. Det är vi helt säkra på att inte ni heller önskar.
 
Vi kommer att byta de snygga Kraft förpackningarna till återvunnet plats så att det går att källsortera. Det är inte lika snyggt i hyllan, men fruktens kvalitet bevaras lika bra och det är MYCKET bättre ur miljösynpunkt. Alla mina konkurrenter använder olika typer av plast (doypack verkar vanligast). 
 
Vi hoppas att vi har bytt ut påsarna till efter sommaren och då kommer det såklart stå att de ska källsorteras som plast.
 
Jag tycker denna fråga är så viktig att jag vill vara fullt transparent. Hoppas du uppskattat det.
 
Jag vill alltid höra vad du tycker! nathalie@nathaliesdirecttrade.se
 
PS Här hittade jag en kul bild från när jag för första gången såg prototypen på påsen… (2013). Jari är en riktigt GURU när det kommer till formgivning och design. Eller vad tycker du?