Julknäck med mango och panela

Min son Rafael har tjatat om att få ha egen Youtube kanal. Många föräldrar till tonåringar känner nog igen situationen. Jag hör till dem som gör allt för att minimera skärmtid och bromsa de narcissistiska dragen så långt det går. Men så kom jag på att jag egentligen inte är bättre själv, och det är viktigt att använda hans kreativitet och drivkraft till något bra.
 
Därför fick han det här uppdraget att göra julknäck med panela och med vanligt vitt socker för att jämföra vilken som blev godast.
 
Se resultatet här.
 
Det var ju tur att han fick testa, för mitt i knäckandet kom Rafael på att man kan ha en bit torkad frukt i formarna innan man häller i knäcken. Det experimentet hade vi inte velat missa! Det blev galet gott med torkad mango, men även physalis i julknäcken blev jättegott.

Här är receptet Rafael använde:

  • 2 dl panela / eller vanligt socker
  • 2 dl ljus sirap 2 msk smör (eller kokosolja/växtbaserat margarin för vegansk alternativ)
  • 2 dl Oatly grädde
  • 50 g skållad och hackad sötmandel
  • 0,25 tsk bakpulver knäckformar

1. Blanda socker, sirap, smör och grädde i en kastrull och koka sakta tills massan blir tjock. (tar nästan 15-20 minuter)

2. Häll upp ett glas vatten och droppa i lite smet. Om det stelnar och går att rulla till en boll, är knäcken klara.

3. Ta grytan av värmen och rör ner mandel och bakpulver.

4. Skeda över knäcksmeten i små formar.

5. Lägg i en bit av någon av Nathalies torkade frutker mango, bananito eller physalis. (mango blev allra godas, men physalisen var jättegod också!)

6. Ställ dem svalt.

Dela gärna ditt resultat på insta med hashtag #nathaliesekologiska 

Allt det bästa, Nathalie