Klimatförändringarna ger minskad mangoskörd

Vänner, speciellt ni som äter min torkade mango: Tråkiga nyheter från våra mangobönder. Årets stora skörd som brukar börja i december är två månader försenad pga klimatförändringar. Tack och lov har vi gott om torkad mango på lagret just nu, men det är ändå ett klimatnödläge nu skulle jag säga.

När mangoträden blommade i oktober/november spolade kraftiga orkanliknande regnväder bort många blommor. Skörden kommer därför att nästan halveras. Det är svårt att greppa vad det innebär för bönderna att få sin inkomst halverad. Nästa mangoskörd är först i juli. De odlar annat också, så som citrusfrukter och avokado, och tar byggjobb, men ändå. Mango odlingarna är tänkta att vara deras huvudinkomst. 

Klimatförändringarna är väldigt påtagliga på landsbygden i Colombia. Alla vittar om utmaningar med antingen perioder av extrem torka med vattenbrist som konsekvens, eller extrema mängder regn och oväder med jorderosioner och översvämningar som förstör odlingar. Men detta är ett globalt problem och inte unikt för Colombia. 

För fyra år sedan när jag var i Colombia fångade jag fenomenet La Niña i den här videon. Vi var på väg att besöka mangobönderna och körde bil på Panamericana – vägen som går genom hela Sydamerika. Jag fattade inte då vilken enorm risk vi tog.

Jag tror att vi inte kan ta för givet att vi alltid kommer att ha exotiska frukter så som mango hemma i butikerna året om. Så som det ser ut just nu, blir det allt färre “normala” skördar för flertalet bönder. Det skapar osäkerhet för dem och deras familjer och de kan inte ta all risk i all evighet. 

Jag är nyfiken på vad det finns för grön innovation och bevattningssystem som kan hjälpa bönderna. Mangoträden binder CO2 och är viktiga för att minska erosionen och bidrar till den biologiska mångfalden, i det här fallet i regionen Tocaima i Colombia. Förutom att den skapar viktiga arbetstillfällen på landsbygden, är det viktigt att bönderna fortsätter odla denna mark för att den inte ska bli till öken, eller användas för kokaodlingar istället. 

Tipsa mig gärna om du känner till något om detta! Borde finnas biståndsprojekt? Kanske du kan ta dig an detta eller känner någon i ditt närverk. nathalie@nathaliesdirecttrade.se

Under tiden – Varmt välkommen in i butiken och shoppa! Fortsätt ta hand om dig och varandra. Kram, Nathalie