Klimatsmart mat

Att frakta färska exotiska frukter eller avokado, som innehåller upp till 80% vatten är egentligen rätt galet. Tänk hur mycket vatten vi fraktar över haven i bananbåtarna! Hur länge kommer vi egentligen att kunna fortsätta så? Just idag känns de relevant att fundera på det. Varför torkar vi inte våra äpplen och plommon istället, så slipper vi båttransporten helt?

Tillsammans med vår partner i Colombia, har vi räknat ut att vi släpper ut ca 75% mindre CO2, jämfört med om vi hade fraktat frukten hit färsk. Tillverkningen av vår förpackning är inte inkluderad i uträkningen ännu. Men alla andra steg är inräknade; från bonden, torkningsprocessen och frakten fram till vårt lager i Rosersberg. Du får en ekologiskt odlad exotisk frukt, skördad solmogen, sprängfylld med smak, som du även kan lägga i blöt och använda i matlagning och använda istället för färsk eller fryst mango till exempel. I bilden kan du se att det får plats 5 färska mangofrukter i en 130g-påse torkad mango.

Oavsett vad ni tycker om Oatly, har de väckt en viktig fråga i livsmedelsbranschen. Förr eller senare kommer konsumenten att vilja veta hur mycket CO2 livsmedelsprodukter släpper ut. Tänk att ha CO2 ekvivalenter tryckt på alla förpackningar, oavsett vad det är för produkt? Jag vill se Livsmedelsverket driva det här. Eller vad säger du? Skulle det inte vara skönt om det fanns full transparens och du som konsument kunde välja själv om du vill äta en köttbit eller Bärta till middag. Kanske kunde man exponera matvaror efter CO2 utsläpp i butikerna, så det blir riktigt lätt att hitta den klimatvänligaste maten? Det skulle vara en riktig Greataeffekt!

Vi röstar väl fram klimatsmart mat till årets julklapp 2019? 😉

 #showmeyournumbers