La Niña är ingen söt eller trevlig liten tjej.

Mangoträd tappat sina blommor.
Mangoträd tappat sina blommor.
Mangoträd tappat sina blommor.

EFTER EL NIÑO KOMMER LA NIÑA OCH DET ÄR INTE ETT DUGG ROLIGT.

Jag har precis fått veta att det regnat så mycket hos våra mangobönder i Tocaima, att mangoblommorna spolats bort med regnet. Klimatfenomenet kallas för La Niña. Inga blommor betyder ingen frukt till nästa skörd, som är i juli. Den här skörden är visserligen en liten skörd, kallas för ”mitaca”. Men den är lika viktig för bönderna ändå, eftersom nästa skörd är först i januari-februari. Vad ska de leva av fram till dess?

Förra året när El Niño härjade och det inte regnade på nästan ett år, sjönk Don Israel och Don Roimans mangoskörd med 60 %. Men nu, när det nästan inte är några blommor kvar i träden, ser det ännu värre ut. Som tur är, har Don Roiman och Don Israel sparat en del av vinsten från senaste skörden som var väldigt bra. Vårt Direct Trade pris för mangon har legat på 22 % över genomsnittliga lokala marknadspriset, vilket har gett dem en nettomarginal på runt 32 %. Vår affärsmodell Direct Trade har varit deras räddning, när naturens krafter återigen gjort sig påmind.

Hur gör jag som entreprenör i det här läget, när jag har en budget för året som jag måste nå för att nå våra mål? Vi har nya och viktiga samarbetspartners så som Convini och snart Benify.se och flera därtill, som sammanlagt till 70 % säljer just torkad mango.

Jag hör till dem som ligger sömnlös i det här läget. Tyvärr. Tankarna far runt i huvudet och har fest. Trots att jag har en rejäl verktygslåda med massa meditationer och övningar för att stilla sinnet så hjälper ingenting. Det brukar sluta med att jag låter tankarna få hålla på tills de dör ut. Strax innan stillheten faller in händer det att jag få väldigt bra idéer.

Hallå! Vi har ju annan torkad frukt än mango som också är jättegod! Jag insåg i nattens sömnlösa dunkel att jag behöver hjälpa er att få upp ögonen på våra andra fantastiska torkade frukter. Vi kommer därför att köra ”veckans frukt” i sociala medier och börjar med bananito nästa vecka. Varje dag under en vecka kommer du att få veta allt om den veckans frukt, tills det vattnas så i munnen på dig att du klickar hem en låda. Du kommer att få tips på recept och jag avslöjar min farmors hemlisar. Hon kunde en del om folkmedicin. Så häng med!

För dig som inte vill vänta till nästa vecka, kommer en sammanfattning här:

Torkad ananas: Fantastiskt fin ekologisk ananas från Asoagronorcas (Santander de Quilichao). Vårt Direct Trade pris ligger på 25 % över förra årets genomsnittliga lokala marknadspris. Bönderna har runt 60 % nettomarginal. Det är riktigt hög, för ekologisk ananas kan endast odlas riktigt småskaligt, men också för att det faktiskt är billigare att odla ekologisk ananas än konventionell. Här kan du köpa en hel låda praktiska småpåsar till picknicken, fiskedammen eller golfbanan, till ett förmånligt pris.

Torkad physalis: Antioxidantbomen nummer 1. Har du aldrig smaka på solmogen nyskördad physalis, ska du testa den här. Speciellt om du känner att du håller på att bli förkyld. Kooperativet BioFruit Napoli ligger i Nariño i södra Colombia, nästan vid gränsen till Ecuador. Här är det många kvinnor som får arbetstillfälle eftersom det krävs stor varsamhet vid hanteringen av physalisbäret. Visste du att man klipper av varje ”physalis-kokong” med sax? Vårt Direct Trade pris är strax över 14 % över förra årets genomsnittliga lokala marknadspris. Det ger bönderna 25 % nettomarginal. Här kan du köpa en hel låda till ett pris du inte får någon annan stans.

Torkad bananito: Här kan du se ett klipp från en intervju jag gjorde med Don Orlando och Alejandro, två av våra bananito bönder. Don Orlando är före detta polis och en av de skönaste och unikaste människorna jag någonsin träffat. Vårt Direct Trade pris är 20 % över förra årets genomsnittliga lokala marknadspris. Det ger bönderna 24 % nettomarginal. Här kan du köpa en hel låda praktiska småpåsar att lägga i barnens ryggsäck, som färdkost, fruktgodis, till fiskedammen eller när du känner dig lite låg och behöver få igång endorfinerna i kroppen.

Stay tuned! Nathalie

 

Spara

Spara

Spara