Mitt företag

Hej, jag heter Nathalie och det här är vad jag gör

Don Ifran - Asoagronorca i Santander de Quilichao i norra CaucaJag köper frukt direkt från bönder i Colombia och säljer produkter till butiker i Sverige och Finland. Det låter enkelt men ibland tänker jag att jag är galen. Jag har haft ett par “trygga” karriärer och valde att bli affärskvinna i en machokultur istället. Men min vision och kall har ändrats under resans gång. Läs här nedan hur!

Historia

Så här började det …

Det började år 2009, då jag hörde att tonvis av physalisbär gick till spillo, när den stora exportgrossisten hade svikit bönderna i pappas hemby Icononzo i Colombia. Se ett klipp här där jag intervjuar en av bönderna. Jag blev riktigt förbannad och undrade hur svårt det kunde vara att köpa frukten direkt från dem och göra något av den, t e x marmelad, som min gamla finska mormor hade gjort. 10 månader senare lanserade jag Sveriges första och fortfarande enda physalismarmelad under varumärket Nathalie’s Direct Trade. Jag fick uppleva sann “flow”. Vi hade världspremiären på Nytorget Urban Deli i Stockholm som då var relativt nyöppnat. De har varit som en mentorbutik för mig sedan dess.

Men tillbaka till bönderna i min pappas hemby. De har levt mitt i inbördeskrigets verklighet, upplevt korruption och blivit utnyttjade i många generationer. Kanske skulle jag kunna bygga en bro för produkter och människor mellan Stockholm och Icononzo… Det var min ursprungliga tanke.

Icononzo, min pappas hemby

Jag föddes i Stockholm men har alltid haft en nära relation till Icononzo, min pappas hemby. Byn är en oslipad diamant och ligger ungefär fyra timmars bilresa från Bogotá, på en bergssluttning som sträcker sig 800 till 2200 meter över havet. Klimatet är som i paradiset, med en medeltemperatur på 23 grader året runt. Det är perfekt för jordbruk och här växer allt från orkidéer, papaya, mango, guavafrukt, bananer, kakao, kaffe och avokado till alla möjliga grönsaker, eftersom regionen har tre olika klimatzoner tack vare höjdskillnaden.

Icononzo har färgrika gamla hus i kolonial stil. Min farmors hus (bilden) är ett av det äldsta och är över 100 år gammalt och finns ännu inom vår familj. Människorna i byn är varma och enormt gästvänliga och vet hur man har roligt, så som bara colombianer kan ha.

Tyvärr har byn, sedan 50-talet, lidit av landets interna konflikt och den har haft mer än sin andel av våldet. En av de mest kända gerillaledarna ”el Mono Jojoy” föddes i närheten av Icononzo. Colombia har även lidit av konsekvenserna av droghandel och korruption. Många av de bönder jag träffar, och min egen familj, har förlorat familjemedlemmar. Bara några få kilometer från byn gick en av gerillans viktigaste vandringsleder över Anderna. Nu ligger en av 27 fredszoner bara 15 km utanför byn. Där har gerillan lämnat tillbaka sina vapen och påbörjat sin integration tillbaka in i samhället. Av vad jag hört, finns fortfarande många utmaningar med fredsavtalet och många punkter har ännu inte uppfyllts. Men om det tog nästan 70 år att bygga upp och avsluta konflikten, är det en lång process för landet och dess befolkning att släppa taget, hela, försonas och gå vidare. Hoppas bara inte det tar 70 år till…

Summa summarum

I början var min vision att bidra till en välmående colombiansk landsbygd. Men under resans gång, har jag fått upp ögonen för något helt annat; nämligen maktobalansen i hela livsmedelsindustrin. Mitt uppdrag har därför kommit att handla om så mycket mer än mina fina produkter. Bönder som producerar vår mat, går själva och lägger sig hungriga på kvällen. Detta är ett globalt problem och inte på något sätt unikt för bönderna i pappas hemby.

Jag kunde inget om branschen när jag började och var därför fördomsfri och kanske lite naiv. Tur var väl det, för annars hade jag nog inte valt livsmedelsbranschen. Samtidigt finns det mycket att göra och upplysa konsumenterna om, som måste driva efterfrågan på transparens för att få till förändringar, vilket vi redan kan se. Sen jag började har efterfrågan på ekologisk, hälsosam mat utan onödiga tillsatser, ökat explosionsartat, vilket är en fantastisk möjlighet för medvetna, värdedrivna varumärken. Därför känns det extra meningsfullt trots allt. Speciellt efter att vi satt mål som är kopplade till de globala målen.

Jag har lärt mig så mycket. Jag började utan powerpoints, men nu i efterhand när jag ska beskriva vår affärsmodell, inser jag att vi hittat en lucka på marknaden som ingen, eller väldigt få täcker. Vi lämnar värdekedjan fram till färdig konsumentförpackning i ursprungslandet. Det är det jag kallar för nästa generation fair trade, eftersom den här branschen är enormt bulk-driven, inklusive fair trade certifierade livsmedel. En ytterst liten del av slutprodukters värdekedja blir kvar där råvarorna produceras. Och detta är länder som verkligen behöver arbetstillfällen, speciellt för kvinnor som inte alltid är lika involverade i jordbruket så som männen är. Mitt kall har fördjupats och expanderat till något mycket större, som bönderna i pappas hemby sådde ett frö till.

De här är mitt drömlag, som har hjälpt mig att skapa Nathalie’s Direct Trade och förverkliga min vision!

Dream Team

Erkki Izarra

Partner, marknadsföring och strategi. Erkki är min ”kusin”. Våra pappor kom tillsammans till Europa från Colombia för att studera på 60-talet. Både hittade finska fruar i Stockholm. Erkki jobbade i 15 år på reklam- och designbyråer i Finland, USA och Holland. För ett par år sedan bytte han till Microsoft för att utveckla telefoner. Nu frilansar han. Erkki är också styrelsemedlem i Gaia Consulting, en konsultbyrå för hållbar affärsverksamhet. Du måste kika kika på hans sida izarra.org. Jag är så stolt över honom.

Jari Salo

Partner, design. Jari är inte bara en otroligt skicklig formgivare som har jobbat med snowboardföretag så som Patagonia, Capita och Burton. Han är också vegan och vet så mycket om livsmedel att han har varit med i nästan alla stora beslut. Jari är Erkki’s gammal kompis från Helsingfors och ibland träffas vi alla där för att jobba tillsammans. Jaris hemsida är jarisalo.com.

Michael Rosén

Affärsutvecklare. Mitt man är affärsutvecklare och en fena på siffror. Han har stöttat mig på alla möjliga sätt. Det är mycket speciellt att vara entreprenörsfamilj. Jag är särskilt glad för att han hjälpt mig att skapa struktur med excel, för att ha koll på likviditeten och ekonomin i vårt företag. Han tar även hand om alla avtal vi har i Colombia och i Sverige.

Joaquin Aldana

Min pappa är agronom, från Universitetet i Belgrad i forna Jugoslavien. Han vann ett stipendium när han gick ut gymnasiet i Colombia för han var så duktig i skolan.  Sedan sjuttiotalet är han tillbaka i sitt hemland. Han är aktiv inom politiken och har bland annat varit borgmästare i Icononzo, sin hemby. Tillsammans började vi resa runt på landsbygden år 2010 för att träffa bönder att förverkliga vår vision med. Han håller kontakten med de vi jobbar med och gör regelbundna kvalitetskontroller. Ni kan gissa hur stolt han är över att vara med i det här äventyret tillsammans med mig. Hade det inte varit för honom, hade det här inte varit möjligt.

Mina underbaringar till vänner och nätverk

Parallellt med de jag nämnt ovan, finns några personer jag vill nämna här, som får extra pussar och kramar. De är personer som finns där som viktiga bollplank och supporters, som delat med sig av sin erfarenhet, nätverk och bidragit massor. En slags hejaklack som jag kan ringa mitt i natten. Kajsa Ekman, Helena Ehnbom, Jonas Rahmn, Natalie Toft, Kent Angergård, Linus Gunnarsson, Lennart Engelhart, Ulrika Algotsson och sist men inte minst underbara Åsa Sjöblom och Malin Dorowitz Strindlund, min supercoach.

Och jag, Nathalie Aldana

Shanti, shanti… Jag trivs i den spirituella världen. Men den hjälp som mina produkter ger är konkret. Jag hade ett par trygga karriärer – en i telecombranschen och annan inom ledarskapscoaching. Men nu är jag frukthandlare och betalar snabbare och mer än andra köpare till familjer som odlar härliga frukter i Colombia och skapar arbetstillfällen för främst kvinnor som skär, torkar och packar mina produkter.

Jag är alltid nyfiken på vad du tänker. Skriv gärna; nathalie@nathaliesdirecttrade.se.