Mitt företag

Hej, jag heter Nathalie och det här är min story

Jag köper frukt direkt från bönder i Colombia och säljer slutprodukten direkt till dig. Det låter enkelt men ibland tänker jag att jag är galen. Jag har haft ett par “trygga” karriärer och valde att bli frukthandlare istället. 

Så här började det …

2009 hörde jag att tonvis av physalisbär gick till spillo i pappas hemby Icononzo i Colombia, när den stora exportgrossisten hade svikit bönderna. Här är en kort klipp där jag intervjuar en av bönderna. Jag blev förbannad och undrade hur svårt det kunde vara att köpa frukten direkt från dem, förädla i Colombia, t e x till marmelad, som min gamla finska mormor hade gjort och hämta hem till Sverige och sälja här.

10 månader senare lanserade jag Sveriges första physalismarmelad under varumärket Nathalie’s. Jag fick uppleva sann “flow” fast jag visste inte vad det var på den tiden. Vi hade världspremiären på Nytorget Urban Deli i Stockholm som då var relativt nyöppnat. Magiskt!

Men tillbaka till bönderna i min pappas hemby. De har levt mitt i inbördeskrigets verklighet, upplevt korruption och kampen att få lönsamhet i sitt jordbruk går generationer tillbaka. Kanske skulle jag kunna bygga en bro för produkter och människor mellan Stockholm och Icononzo… Det var min ursprungliga tanke.

Icononzo, min pappas hemby

Min farmors hus (bilden) är över 100 år gammalt och finns ännu inom vår familj. Människorna i byn är varma och enormt gästvänliga och vet hur man har roligt, så som bara colombianer kan ha.

Tyvärr har byn, sedan 50-talet, haft mer än sin andel av våldet i den väpnade interna konflikten. Många av de bönder jag träffar, liksom min egen familj, har förlorat familjemedlemmar.

Bara några få kilometer från byn gick en av gerillans viktigaste vandringsleder över Anderna. Nu ligger en av 27 fredszoner 15 km utanför byn. Där har gerillan lämnat tillbaka sina vapen och påbörjat sin integration tillbaka in i samhället. Av vad jag hört, finns fortfarande många utmaningar med fredsavtalet och flera punkter har ännu inte uppfyllts. Det är en lång process för landet och dess befolkning att släppa taget, hela, försonas och gå vidare. 

Summa summarum

I början var min vision att bidra till en välmående colombiansk landsbygd. Men under resans gång, har jag insett att det handlar om så mycket mer; nämligen maktobalansen i hela livsmedelsindustrinBönder som producerar vår mat, går själva och lägger sig hungriga på kvällen. Detta är ett globalt problem och inte på något sätt unikt för bönderna i pappas hemby. I det här klippet får du se vart dina pengar går längst kedjan (källa Oxfams rapport “Ripe for Change” från 2018). 

Sen 2018 är vi med i UNDPs program Business Call to Action där vi satt mål som är kopplade till FN’s Globala Mål. Detta är något jag är väldigt stolt över. 

Så upp till 25% av mina torkade frukts slutpris går tillbaka till lokala bönder, kvinnor i fabriker och entreprenörer. Det är det jag kallar för nästa generation hållbar handel.

Mitt kall har med andra ord tagit en väg mot något mycket större, som bönderna i pappas hemby sådde ett frö till.

Min mission har därför blivit att vi ska bli världens mest rättvisa och humana företag.

De här är mitt drömlag, som har hjälpt mig att skapa Nathalie’s Direct Trade och förverkliga min vision!

Välkommen att hänga med på resan. Utan dig – no bananas!