Mitt företag

 

Hej, jag heter Nathalie och det här är vad jag gör

Jag köper frukt direkt från bönder i Colombia och säljer produkter till butiker i Sverige. Det låter enkelt men ibland tänker jag att jag är galen. Jag har haft ett par “trygga” karriärer och valde att bli affärskvinna i en machokultur istället.

Historia

Så här började det …

Det började år 2009, då jag hörde att tonvis av physalisbär gick till spillo, när den stora exportgrossisten hade svikit bönderna i pappas hemby Icononzo i Colombia. Se ett klipp här där jag intervjuar en av bönderna. Jag blev riktigt förbannad och började koka marmelader hemma i mitt kök, för att se om jag kunde hjälpa bönderna. På den vägen är det. Dessa människor har levt mitt i inbördeskrigets verklighet, upplevt korruption och blivit utnyttjade. Kanske skulle jag kunna bygga en bro för produkter och människor mellan Stockholm och Icononzo…

Icononzo, min pappas hemby

Jag föddes i Stockholm men har alltid haft en nära relation till Icononzo, min pappas hemby. Byn är en oslipad diamant och ligger ungefär fyra timmars bilresa från Bogotá, på en bergssluttning som sträcker sig 800 till 2200 meter över havet. Klimatet är som i paradiset, med en medeltemperatur på 23 grader året runt. Det är perfekt för jordbruk och här växer allt från orkidéer, papaya, mango, guavafrukt, bananer, kakao, kaffe och avokado till alla möjliga grönsaker, eftersom regionen har tre olika klimatzoner tack vare höjdskillnaden.

Icononzo har färgrika gamla hus i kolonial stil. Min farmors hus är ett av det äldsta och är över 100 år gammalt och finns ännu inom vår familj. Människorna i byn är varma och enormt gästvänliga och vet hur man har roligt, så som bara colombianer kan ha.

Tyvärr har byn, sedan 50-talet, lidit av landets interna konflikt och den har haft mer än sin andel av våldet i Colombia. En av de mest kända gerillaledarna ”el Mono Jojoy” föddes i närheten av Icononzo. Colombia har även lidit av konsekvenserna av droghandel och korruption. Många av de bönder jag träffar, och min egen familj, har förlorat familjemedlemmar. Bara några få kilometer från byn går (eller gick) en av gerillans större vandringsvägar över Anderna, från västra till östra sidan. Nu ligger en av 27 fredszoner bara 15 km utanför byn. Där har gerillan lämnat tillbaka sina vapen och påbörjat sin integration tillbaka in i samhället. Trots många utmaningar med fredsavtalet verkar alla punkter i överenskommelsen uppfyllas enligt tidsplanen, säger Peter, en svensk FN observatör som är stationerad där.

Summa summarum

Min vision att skapa en välmående colombiansk landsbygd som blommar ut i sin fulla potential är ett kall. Jag har privilegiet att känna bönder som don Posidio och hans familj, liksom jag känner Jesper Weidlitz, VD för Urban Deli i Stockholm som vi haft ett nära samarbete med sedan starten 2011.

Kanske måste man vara lite galen för att gå mot strömmen.

De här är mitt drömlag, som har hjälpt mig att skapa Nathalie’s Direct Trade och förverkliga min vision!

Dream Team

Erkki Izarra

Partner, marknadsföring och strategi. Erkki är min ”kusin”. Våra pappor kom tillsammans till Europa från Colombia för att studera på 60-talet. Både hittade finska fruar i Stockholm. Erkki jobbade i 15 år på reklam- och designbyråer i Finland, USA och Holland. För ett par år sedan bytte han till Microsoft för att utveckla telefoner. Nu frilansar han. Erkki är också styrelsemedlem i Gaia Consulting, en konsultbyrå för hållbar affärsverksamhet. Du måste kika kika på hans sida izarra.org. Jag är så stolt över honom.

Jari Salo

Partner, design. Jari är inte bara en otroligt skicklig formgivare som har jobbat med snowboardföretag så som Patagonia, Capita och Burton. Han är också vegan och vet så mycket om livsmedel att han har varit med i nästan alla stora beslut. Jari är Erkki’s gammal kompis från Helsingfors och ibland träffas vi alla där för att jobba tillsammans. Jaris hemsida är jarisalo.com.

Michael Rosén

Affärsutvecklare. Mitt man är affärsutvecklare och en fena på siffror. Han har stöttat mig på alla möjliga sätt. Det är mycket speciellt att vara entreprenörsfamilj. Jag är särskilt glad för att han hjälpt mig att skapa struktur med excel, för att ha koll på likviditeten och ekonomin i vårt företag. Han tar även hand om alla avtal vi har i Colombia och i Sverige.

 

Joaquin Aldana

Min pappa är agronom, från Universitetet i Belgrad i forna Jugoslavien. Han vann ett stipendium när han gick ut gymnasiet i Colombia för han var så duktig i skolan.  Sedan sjuttiotalet är han tillbaka i sitt hemland. Han är aktiv inom politiken och har bland annat varit borgmästare i Icononzo, sin hemby. Tillsammans började vi resa runt på landsbygden år 2010 för att träffa bönder att förverkliga vår vision med. Han håller kontakten med de vi jobbar med och gör regelbundna kvalitetskontroller. Ni kan gissa hur stolt han är över att vara med i det här äventyret tillsammans med mig. Hade det inte varit för honom, hade det här inte varit möjligt.

Mina underbaringar till vänner och nätverk

Parallellt med de jag nämnt ovan, finns några personer jag vill nämna här, som får extra pussar och kramar. De är personer som finns där som viktiga bollplank och supporters, som delat med sig av sin erfarenhet, nätverk och bidragit massor. En slags hejaklack som jag kan ringa mitt i natten. Kajsa Ekman, Helena Ehnbom, Jonas Rahmn, Natalie Toft, Kent Angergård, Linus Gunnarsson, Lennart Engelhart, Ulrika Algotsson och sist men inte minst underbara Åsa Sjöblom och Malin Dorowitz Strindlund, min supercoach.

Och jag, Nathalie Aldana

Shanti, shanti… Jag trivs i den spirituella världen. Men den hjälp som mina produkter ger är helt konkret. Jag hade ett par trygga karriärer – en i telecombranschen och annan inom ledarskapscoaching. Men nu är jag frukthandlare och betalar snabbare och mer än andra köpare till familjer som odlar härliga frukter i Colombia. Samtidigt är fredsavtalet nu påskrivet och även om det inte är en enkel process för colombianer att acceptera villkoren, så är det ändå ett steg i rätt riktning.

Jag är alltid nyfiken på vad du tänker. Om du har idéer, skriv gärna, nathalie@nathaliesdirecttrade.se.

Lediga Jobb

Demopersonal butik

Vi söker dig som vill jobba extra och hålla i demos ute hos våra återförsäljare i delikatessbutiker, matmarknader, saluhallar och i dagligvaruhandeln – i huvudsak i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Du är vårt ansikte utåt och därför är det viktigt att du gillar det vi gör och våra produkter.

Arbetet innebär att planera och genomföra demos, där du delar ut smakprover av våra produkter och berättar om dem och det vi gör. I arbetsuppgifterna ingår också att bygga relation med personalen hos den återförsäljare du besöker.

Vi tror att du som söker är säljande, utåtriktad, kreativ och gillar att jobba under eget ansvar. Det är ett stort plus om du är intresserad av bra mat och förstår trenderna inom livsmedel. Vi tror att du är student eller har något annat deltidsarbete.

Du är intresserad av hälsa och det estetiska, både när det gäller dig själv och våra demobord.

Du får jobba med jättefina produkter som har en oslagbar story. Vi är uppstickaren som går mot strömmen och som inte alltid följer normen. Du blir på ett sätt bondens förlängda arm här i Sverige och får chansen att bidra massor till att göra skillnad för honom och hans familj.

Hitta oss hos happyr.com eller mejla nathalie@nathaliesdirectrade.se