Det bruna pulvret från Colombia är här – Nathalie’s Panela!

Varsågoda! Colombianers baslivsmedel är här.

Panela är ett 100% oraffinerat rårörsocker, som inte centrifugerats eller blekts. Därför har den kvar naturens egna mineraler, vitaminer och 8 av 9 essentiella aminosyror. Den tillverkas enligt sekelgamla traditioner av bönderna själva i deras egen sk. trapiche. Se klipp här från El Jabón i San Agustin där jag köper panelan direkt ifrån, utan mellanhänder.

Jag är ingen hälsoexpert, men jag har förstått att panelan ger lägre GI i kroppen än andra raffinerade socker och sötningsmedel. Den är brun till färgen och påminner om muscovadosocker i smaken, med mjuk ton av karamell. Jättegott!

För fattiga colombianer har panelan alltid varit ett billig livsmedel i relation till näringsvärde och energi. Den dricks oftast som ett slags te. Man tar några teskedar i kokt vatten, med nypressad limesaft. Den kallas då för “Agua de Panela” och sägs ha konsumerats av Inkafolket för att klara av långa arbetsdagar på höga höjder. Nutidens colombianer som är lite mer medvetna om det vita sockrets negativa effekt på kroppen, använder gärna panela istället som sötningsmedel till alla härliga juicer och lemonader.

På 80-talet när den colombianska cykellegenden Lucho Herrera cyklade Tour de France, misstänkte man att det Colombianska cykelteamet för doping eftersom de var så starka och uthålliga i bergsetapperna. Men det sägs att det enda de drack var panela, eller sög på bitar av panela under sina lopp.

Här har den mesta vätskan dunstat bort redan och bara pulver blir kvar!

Panelan är gjort av endast rörsocker juice. Den har kokats, tills vätskat avdunstat och bara pulver blir kvar. Ja, det är klart att det fortfarande är ett socker, men det är det naturligaste sockret jag känner till.

Don Servio Bolaños, ordförande i kooperativet Asoproomac, Huila, där vi köper panelan direkt från!

Ni vet ju hur jag älskar att ha koll på vad bonden har kvar i fickan efter skörd. Bönderna i Asoopromac har 43% nettomarginal efter skörd (2017 års priser). Bara en sån sak.

I den här regionen av Colombia har det odlats vallmo till herointillverkning och under många år kunde man inte åka hit. Olika väpnade grupper har skapat oro och otrygghet, i huvudsak gerillan men i perioder även paramilitära grupper. Det känns extra meningsfullt att kunna köpa panelan just härifrån.

Använd panela precis som vilket annat sötningsmedel som helst, i matlagning, bakning och på pannkakor! Ja, jag älskar pannkakor! När du är förkyld kan du ta panela i en kopp med varmt vatten och lime och du kommer genast att känna dig bättre.

Ni vet hur jag brinner för att göra internationell handel mer mänsklig och bygga broar. Var med och gör skillnad!  Klicka hem ett 3-pack (á 200g) direkt här. Ge bort en påse till någon du tror skulle gilla!