Nu på lagret igen – Nathalie’s Panela

Speciellt till er som insjuknat i Coronaviruset, eller i någon förkylning – Idag är jag glad att kunna meddela att jag tagit hem Nathalie’s Panela igen. Ni som är nya följare kan läsa mer här om panela.

Jämfört med vitt socker är panelan 100% oraffinerad, oblekt och ocentrifugerat och eftersom marken där sockerbetan växer är vulkanisk, är den colombianska panelan extra rik på vitaminer och mineraler.

Vanligast är att man dricker panelan som “Agua de Panela”, speciellt om man är förkyld och har bronkit, har dålig aptit och behöver energiboost, så dricker man den varm. Koka vatten och blanda i efter smak min panela, 2-3 tsk eller mer och squeeza i saft från en lime. Gillar du ingefära kan du riva i en bit i vattnet också. Voila och du har din egen naturliga energidryck. I Colombia ser jag speciellt äldre människor dricka minst en kopp varm Agua de Panela om dagen. Pappa dricker en kopp varje kväll som “kvälls-thé”.

I Colombia konsumerar man 32 kg panela per capita och år. Det är dubbelt så mycket som vi äter godis i Sverige. Galet. Den går att dricka kall också, vilket är vanligt bland idrottare så som cyklister, långdistanslöpare och simmare.

Hemma har vi helt ersatt vitt socker med panelan. Den är rundare i smaken än vitt socker och har lågt GI. Jag personligen gillar inte när det smakar för sött. Vi använder den i matlagning, bakning och som dryck såklart. Sonen har alltid med en flaska till handbollsträningen. Här är ett klipp där han visar hur man gör:

Agua de Panela kallas även för “fattigmansdrycken” för det är ett riktigt billigt livsmedel som alla har råd med och speciellt om man jämför med näringsvärdet i panelan. Förutom att den är rik på kolhydrater, så är den rik på vitamin B, vitamin D, kalcium, järn och magnesium. Ja, även om det är fattigt på landsbygden så ser man inte svält så som man kan se i många andra delar av världen. Kanske är det tack vare panelan!

Allra gladast är jag för att panelan är PICO (Produced in Country of Origin) eftersom det är bönderna själva som producerar den enligt sekelgamla traditioner i egna sk “trapiches”. Det innebär att bönderna tar en lite större andel av värdekedjan av slutprodukten, än om de bara skulle levererat sockerröret. Sånt älskar jag!

Här en bild från El Jabon, nära San Agustín, där jag köper panelan från kooperativet Asoopromac. Här med Don Serbio som är ordförande. Grymma bönder som ställt om till ekologisk odling och de får ca 41% nettomarginal (2020 års pris).

Här hittade jag en gammal episk bild på min farbror Gabriel som med hammare och machete satt och delade sitt panelablock i mindre bitar. En vanlig syn på landsbygden i Colombia 🙂

I min webbutik kan du köpa enstaka påsar Nathalie’s Panela (200g) eller i 3-pack med 11% rabatt. (Min panela kommer alltså i pulverform och inte i block).

Dela gärna här nedan hur du använder panelan! Hoppas du gillar! Kram, Nathalie