Om bönderna

Don Marcedonio och Nathalie. Subia, Colombia 2013

Det är något med jordbrukare, de som har 1-4 hektar mark. De får jobba så hårt för sitt levebröd. Enligt FN finns det 540 miljoner jordbrukare i världen som odlar småskaligt. Forskare är överens om att de är nyckeln till flera av vår tids utmaningar. 

Tänk om man kunde betala småskaliga jordbrukare för att de binder koldioxid i marken och ökar biologisk mångfald? Det kanske blir mitt nästa projekt! Under tiden köper vi deras frukt genom Direct Trade.

Nästan alla har bönder i sina släktträd, ofta bara något steg tillbaka. Både mina colombianska och finska förfäder har brukat jorden. I Colombia har jag sett på nära håll hur de bönder kämpar för att ha mat på bordet samtidigt som de är i händerna på ett oförutsägbart och opålitligt system av mellanhänder och grossister.

Konsekvensen av prispress i våra butiker, har jag sett i vitöga. Bilden här ovan är från en av mina första resor till Colombia. Jag köpte physalis från Don Marcedonio. Här kan du se ett klipp när jag intervjuar honom om priser och vi når en överenskommelse om vårt Direct Trade pris.

Jag älskar att ha örnkoll på vad bonden har kvar i sin ficka efter skörd och leverans. Transparens är ett ledord för mig och en hörnsten för att bli världens mest rättvisa och mänskliga företag för både konsumenter och producenter. Här kan du läsa mer om Direct Trade priserna för 2020-2021 och bönderna nettovinster. Hoppas du gillar och vill vara med på resan. Utan dig – no bananas!

Mango – Acayama

När jag började köpa ekologisk mango år 2013 i Tocaima var det bara två bönder – Don Israel och Don Royman (bilden).

Idag är de de 7 bönder och de har organiserat sig i ett kooperativ som de döpt till Acayama. De har vuxit från 7 hektar eko certifierad mango odlingar till 64 hektar.

Mangosorten vi köper heter Keith och vi är de enda i Sverige som säljer den torkad. Den är vanlig i Latinamerika och är väldigt smakrik. Bönderna är så redo att skala upp sin försäljning till oss. Så ät mina vänner ät mango.

Mer om mangon keith

Ananas – Asoagronorca

Bönderna i kooperativet Asoagronorca i norra Cauca (Santander de Quilichao), kämpade i flera år för att ställa om sitt jordbruk till ekologiska odlingar. De är starka ledare, visionära och tålmodiga. Riktiga ekohjältar. Odling av just ananas är kanske en av de största miljöbovarna efter banan. Ananasen besprutas bland annat med bekämpningsmedlet parakvat, som är förbjudet inom EU och mycket skadligt för människorna som jobbar med den.

Klicka nedan för att se en intervju med Jorge, ordföranden i kooperativet. Han delar med sig av sina erfarenheter av bland annat klimatförändringarna.

Intervju med Jorge

Bananito – Asoagropetol

Asoagropetol är ett kooperativ i Tolima, nära Ibague, som odlar ekologisk bananito, eller baby-bananas. Liksom ananas är banan känt som en riktig miljöbov eftersom de konventionella odlingarna besprutas kraftigt med främst parakvat.

Don Orlando var tidigare polis och när han gick i pension och köpte han en förfallen gård som han byggt upp. Tillsammans med granngårdarna grundade de kooperativet.

Don Orlando drog dit sina bröder för de hade hamnat på dåliga vägar i livet. De var kokabladsplockare redan i tonåren och spenderade sina pengar på alkohol och droger. En mörk och destruktiv värld inte bara för de/er som konsumerar slutdrogen här i Sverige.

Se intevju med våra bananito bönder Don Orlando och Alejandro här nedan.

Det här bidrar du till!

Physalis – BioFruit Napoli

Jag köper physalis från bönder i Nariño i södra Colombia, kooperativet BioFruit Napoli. Det var deras mammor som grundade kooperativet när de hade fått nog av att odla vallmo till herointillverkning. Idag är det deras söner och svärsöner som driver kooperativet. Det känns därför extra meningsfullt att köpa physalisen just from dem.

Det jag speciellt gillar med physalis är att den skapar så många arbetstillfällen för speciellt kvinnor. Du visste säkert inte att varje physalis klipps av med en liten sax från sin kvist? 

Här är ett klipp där de berättar sin story!

Resan från vallmo till physalis