Om mina frukter

Psst! Min farmors physalishemlis!

Mina förfäder har berättat att inom colombiansk folkmedicin har physalis använts som medicinsk ört bland annat mot diabetes, högt blodtryck och reumatism. Den är speciellt rik på vitamin A, vitamin C, järn och fosfor. Vi äter den för att det är mums! Allra helst äter jag min physalismarmelad till en grottlagrad Gruyère! Köp och läs mer här om mina lättorkade ekologiska physalis, som kommer från bönder i Nariño i södra Colombia, kooperativet BioFruit Napoli. De odlade förut vallmo för herointillverkning. I ett US Aid finansierat projekt fick de hjälp att ställa om till ekologiska physalisodlingar. Det känns därför extra meningsfullt att köpa physalisen just from dem. Klicka hem en burk physalismarmelad här, så får du smaka hur solmogen physalis ska smaka.

Mango för bröst och bebisar

Det har forskats på mangon en del, och jag ska inte dra några slutsatser här, men för er som är intresserade kan ni läsa denna artikel om forskning i Texas, USA, som har visat att mango kan ha preventiv inverkan på bröstcancer. Klicka här för att läsa mera. När Erkkis mamma väntade honom var hon på Kuba. Alla där gav henne mango. De sa att man måste mango när man är gravid. Vem vet, men shanti! Här kan du klicka hem en hel låda med praktiska småpåsar mango (35g), till förmånligt pris!

Ananas för magen

I Colombia äter man ananas om man behöver få igång magen. Min farmor Alicia, som kunde en del om traditionell folkmedicin, brukade äta ananas för att motverka njursten. Men jag trodde inte alltid på henne, hon hade så vilda historier.

B för bananvitamin

Mina ekologiska och solmogna småbananer är så goda att jag känner mig som en apa när jag mumsar dem. Dessutom är de mycket rika på vitamin B6, kalium och magnesium!  När någon är lite sur och deppig i min familj i Colombia, brukar vi säga: “Comate un bananito” – “ät en bananito”. Nu först har jag förstått varför. Bananito är rik på en aminosyra som heter tryptofan, som omvandlas i kroppen till bland annat serotonin. Inte undra på att både jag och flera av mina vänner är beroende av min bananito.

Alla frukter och bär har fått mogna på sin kvist i solen.

Det är därför mina torkade frukter smakar väldigt nära nyskördad solmogen frukt i Colombia. Bättre smak, lyckligare människa, bättre hälsa – tycker jag.

Ekologiskt certifierade av BCS Öko-Garantie GmbH.

Papper, papper, papper…

Vi jobbade hårt för att bli IP Livsmedelscertifierade av KIWA Sverige AB. Så mycket papper. När jag började med min verksamhet köpte jag physalis från odlingar som inte var eko certifierade men som odlades enligt rena metoder. Idag köper jag frukt endast från eko certifierade odlingar. Mindre kemikalier, bättre hälsa, lyckligare människa – kanske? Hur som, gör vår korta kedja mellan bonden och dig att det är enkelt för oss att spåra alla vår frukt ända till vilken dag den skördades och av vem. Bra va? Inte alla varumärken inom livsmedelsbranschen som kan det, när de flesta jobbar i väldigt långa och komplexa kedjor…

Så litet socker som möjligt

Till mina torkade frukter behövs det inte socker, eftersom Jari designat så justa påsar, som gör att vi slipper ha socker. Vi behöver inte piffa upp frukten med mer socker för att den ska vara god och inte heller för att konservera den. Men man behöver ha socker när man gör sylt eller marmelad.

Jag tycker de flesta marmelader har snålt med frukt och alldeles för mycket socker. Egentligen ville jag inte ha något socker alls, för de solmogna bären och frukterna från Anderna är så söta och goda i sig. Men eftersom jag valt att inte ha konserveringsmedel, var jag tvungen att ha lite socker i, eftersom den har konserverande effekt på marmeladerna. Med fruktmängd 70 g per 100 g är min physalismarmlad helt unik. 30g socker per 100g var ett minimum för att kunna garantera 14 månaders hållbarhet.

Do the right socker

Sockret i mina marmelader kommer från den enda leverantören i Colombia som har ekologiskt certifierat socker – Ingenio Providencia. Det här sockret är 40 % dyrare än vanligt socker. Vi har tur som har det.

Inga konserveringsmedel, tack

Därför kan marmeladen och frukter bli något mörk över tiden. Jag skippade askorbinsyra (E300). Många använder detta för att behålla färgen. För mig lät detta som ett… konserveringsmedel. Även om färgen inte är lika klar som nytillverkad, är den lika smaskig och god fram till bäst före-datumet. Det är egentligen helt sjukt att skönhetsidealen flyttat in i skafferiet.