Här är smarriga påskfrukten

Hej vänner! Är nyfiken att höra vad ni brukar lägga i era påskägg. Vill tipsa om våra bönders lättorkade smarriga frukter. Lättorkad betyder att frukten torkas på så låg temperatur som möjligt under lite längre tid, vilket ger vingummigare konsistens och behåller mer av fruktens solmogna smak. 

Hörde just på Sveriges Radio att vi äter 1.5 kilo godis per person under en påskhelg. Det är runt 7000 ton godis totalt. Det är så groteska mängder att jag har svårt att ta in det. Eftersom många inte äter godis alls, betyder det att det finns de som äter 2 kg eller mer, eller?

Jag säger inte att man inte ska äta godis. Men jag kan inte låta bli att leka med siffror. Tänk om alla bytte ut 130g av godiset till torkad frukt från våra bönder istället som exempel? Det skulle motsvara ca 607 ton torkad frukt totalt. Det blir 4.7 miljoner påsar á 130g av min torkade mango. Det skulle ge bönderna en inkomst på ca 20 MSEK, varav ca 25%-30% skulle vara ren nettovinst. Bara över påsken. 

Tänk att med så lite, skulle vi kunna göra så stor skillnad. Nu gillar inte alla torkad frukt. Men jag gillar ändå att tänka i de här banorna. 

Vi spenderar ca 7 miljarder kronor på inköp av mat under påsken (källa: Sveriges Radio). Nog skulle vi ha råd att dela med oss av vår rikedom på det här sättet till de som annars lever på under 8 USD om dagen. 

Till dig som vill testa att lägga i påskäggen har jag sänkt* fraktfria gränsen i webbutiken till 300 kr (ord. fraktgräns är 400kr). 

För dig som vill lägga mindre än 300kr kan du för 261 kr klicka hem 10-pack Gott & Blandat till 10% rabatt och fraktfritt när du använder rabattkod PÅSK21 (gäller till 31/3, en gång per köpare).

Hoppas du hittar något du gillar! Beställ senast 28/3 för leverans till påsk. Du kan alltid skicka till någon du håller kär. Ange leveransadress + mobil i checkout.

Glad påsk och fortsätt ta hand om dig och varandra, Nathalie

*Sänkt till 31/3.