Recept på fruktkräm

Vänner! Äntligen har jag testat att göra fruktkräm, eller “kiisseli” som det heter på finska, av mina torkade frukter. Det var så enkelt och det blev supergott. Väldigt praktiskt att ha hemma i kylskåpet. Gott att ha till naturell yoghurt till frukost, eller till gröten. Prova att ha lite mjölk i så har du ett perfekt mellis.

Jag får så många barndomsminnen från mina sommrar hos släkten i Finland. Speciellt den äldre generationen som var född i början av 1900-talet bjöd alltid på kiisseli, ofta av plommon, som efterrätt. 

Man kan tro att det är mycket socker i, men det beror på dig hur sött du vill ha det. Jag använder såklart min panela här istället för socker – Det naturliga sötningsmedlet från Anderna. Den är rund i smaken, och ger lågt GI jämfört med raffinerat socker. Eftersom den är oraffinerad, oblekt och ocentrifugerad så har den vitaminer och mineral kvar.

Jag använde torkad ananas och torkad physalis både för att smakkombinationen är så god med det syrliga och söta. Men jag ville även ha ett funktionellt mellis, med ananas som är laxerande och physalis som är så rik på antioxidanter.

Använd dina favoriter! 

Ingredienser:

250 g Nathalie’s torkad frukt (blanda eller gör på bara en torkad frukt).

7dl vatten om du vill ha kräm. 1l om du vill ha soppa.

1 liten bit hel kanel

0.5 – 0.75 dl Nathalie’s panela (eller valfritt sötningsmedel)

Redning:

1 msk potatismjöl

0.5 dl kallt vatten

Gör så här:

  1. Skär frukten i små bitar, för de sväller upp sen i krämen. Koka frukten i vatten i 5 minuter tillsammans med en liten bit kanel. 
  2. Tillsätt 0,5-0,75 dl panela (eller valfritt sötningsmedel) och koka i ytterligare 5 minuter.
  3. Tillsätt ev. lite mer vatten om det blev för tjockt.
  4. Rör ut potatismjöl i lite vatten och häll den i soppan samtidigt som du rör om hela tiden tills det börja koka upp. Ta kastrullen direkt från plattan. Den får sedan inte koka.
  5. Servera den avsvalnad eller kall. 

Hoppas du gillar! Jag är jättenyfiken att höra hur det blev och vilka frukter du använde. nathalie@nathaliesdirecttrade.se

Jag har alltid bra rabatter när du köper hela lådor.

#nathaliesfrukt