Recept på mangosmoothie

Ett vansinnigt gott recept tips med torkad mango! Vad sägs om en fräsch smoothie på solmogen mango att svalka dig med i sommar?

Man kan använda min torkade mango till rätt många saker i köket. Lägg den i blöt i vatten i någon timme eller över natten och mixa den till en smoothie, juice eller att ha som smaksättning i din morgonsmoothie istället för dadlar eller banan.  Du kan såklart blanda den med dina fruktfavoriter. Prova till exempel att mixa den tillsammans med färska jordgubbar, lime eller min torkade bananito.

I det här klippet använder jag som vätska vattnet där mangon låg i blöt och Oatly. Jag hade nästan 1 liter vätska totalt; hälften vatten och hälften Oatly på en hel påse 130g mango. Då blir den ganska tjock. Ha i mer eller mindre vätska/torkad mango efter smak och beroende på vad du ska ha den till. Eftersom mangon är skördad solmogen, behöver du inte ha något sötningsmedel. Mangons egen sötma räcker gott och väl. Men det är såklart en smaksak. Du kan även mixa den i yoghurt om du vill ha ett lite matigare mellanmål.

Ni har kanske precis som jag länge använt fryst mango i kuber i era smoothies. När jag var i Kenya fick jag höra hur det går till. För att mangon ska kunna skäras i kuber måste den vara hård, dvs omogen. Därför har den frysta mangon inte så mycket smak. Sen får den åka kors och tvärs mellan olika platser, där den tärnas i ett land, och packas i ett annat osv innan den hamnar i våra frysdiskar. Känns ju så där när man tänker efter.

Torkad frukt är därför ett ypperligt klimatsmart alternativ. Exotiska frukter (liksom de flesta frukter), innehåller upp till 80% vatten. Tänk dig en bananbåt, som fraktar 80% vatten över Atlanten från Ecuador eller Colombia till oss. Galet va? När vi torkar frukten lämnar vi vattnet i Colombia. Vi har räknat på det. Vi kommer ner ca -72% CO2 ekvivalenter*, jämfört med om vi hade fraktat frukten hit till Sverige färsk. Det här är något jag brinner jättemycket för och kommer att utforska mer kring, för att du ska kunna göra kloka val i hyllorna. Men det är ett annat blogginlägg längre fram!

Min torkade mango kan du köpa i enstaka påsar. Men du får grymma rabatter om du köper storpack. I Stora Mangolådan får du 15 påsar á 130g, med 15% rabatt och fraktfritt.

Ha en riktigt skön sommar!

*Tillverkningen av våra förpackningar ingår inte i denna uträckning.