Recept

Dröm-ostbrickan:

Speciell till physalis– och lulomarmeladerna: Grottlagrad Gruyère, blåmögelosten Fourme d’Ambert, Agour – ekologisk get/fårost från Frankrike, Brie Suisse (eko) och en dansk Getbrie från Knuthenlund. Om man har dragning åt luktande ostar, kan jag varmt rekommendera vilken ost som helst från Vilhelmsdals Gårdsmejeri i Skåne. Hantverk i världsklass!

Parfait med någon av Nathalies marmelader:

Detta recept fick jag av min mamma, som i sin tur hade blivit inspirerad av sin väninna Evas enkla parfait recept. Denna parfait är så god att man smälter själv i njutningen av smakerna. Detta behöver du för ca 6-8 personer:
•3/4 burk av någon av Nathalies marmelader
•4 äggulor
•1⁄2 dl florsocker
•4 dl vispgrädde
•ca 10-15 physalisfrukter, jordgubbar, björnbär eller krusbär
1. Vispa äggulorna med florsockret.
2. Vispa i 3/4 burk av den marmeladen du valt
3. Vispa vispgrädden för sig (ej för hårt) och blanda den FÖRSIKTIGT med äggsmeten.
4. Blanda i frukten/bären du valt, skurna i småbitar.
5. Häll i form och frys i ett par timmar i frysen.
6. Ta parfaiten ur frysen och låt stå framme en stund innan du serverar, så den blir lite mjuk.
7. Spara några bär/frukter om du vill och lägg på parfaiten som dekoration.

Physalis Pannacotta (6 pers):

Det här receptet har min mamma experimenterat fram. En ny favorit i familjen! 6 dl mellangrädde 2/3 dl socker drygt 1 tsk riven ingefära drygt 1 tsk rivet citronskal 3 gelatinblad
1. Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i 5 min.
2. Koka upp grädde med sockret.
3. Ta kastrullen från värmen och rör i ingefäran, citronskalet och urkramade gelatinbladen. Låt svalna ca. 40 min och häll i serveringsskålar, täck över och låt stå och stelna kallt (5 timmar).
4. Lägg 1,5 gelatinblad i blöt i 5 min
5. Blanda 2 burkar av Nathalies physalismarmelad med 1 burk vatten, rör om och värm upp tills det nästan kokar, ta bort från värmen och blanda i de urkramade gelatin bladen.
6. Låt svalna ca. 30 min och dela blandningen ovanpå den stelnade pannacottan.
7. Låt stå kallt igen så physalisen stelnar.
8. Lägg några Physalisfrukter ovanpå före serveringen.

Friterad Camembert med Physalismarmelad:

Detta recept är ursprungligen Per Morbergs. Detta behöver du för 4 personer:
4 bitar camembert (totalt 300–400 g) 2 dl kallt vatten 3 st ägg 1 dl vetemjöl 2 dl ströbröd 1-2 l neutral matolja till fritering 3-4 krukor persilja Till servering 2-3 dl Nathalies Physalis Marmelad. Värm den lätt innan.
1. Häll vattnet i en djup tallrik. Vispa upp äggen lite lätt i en annan djup tallrik.
2. Häll även mjöl och ströbröd i varsin djup tallrik.
3. Panera sedan ostbitarna genom att först vända dem i vatten, därefter i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd.
4. Se till att alla ytor täcks ordentligt vid varje moment.
5. Värm oljan till 180 grader i en stor kastrull. Släpp försiktigt ner ostbitarna i oljan och fritera dem gyllenbruna. Fritera inte alla bitar på en gång, utan lägg ner dem i två omgångar.
6. Hantera ostbitarna försiktigt – de går lätt sönder. Och ha locket till kastrullen i närheten så att du snabbt kan lägga på det (och samtidigt stänga av värmen) om oljan kokar över eller fattar eld.
7. Klipp persiljan i knippen, fritera dem hastigt och låt knippena rinna av på hushållspapper.
8. Servera den friterade osten och persiljan genast med physalismarmelad.