SDG 2 – Ingen hunger

När du köper torkad mango eller andra torkade frukter, välj ekologiskt. Det finns studier som visar att en bonde som har 1 hektar eko odling, ger jobb till 10 personer. Men om man odlar samma yta konventionellt, räcker det med 0.5 arbetare på ett helt år för att bruka den marken.

När bönderna tröttnar på det hårda arbetet i jordbruken, som samtidigt ger för dåliga marginaler, flyttar de till storstan. Men vad händer där? Där mättar de inga munnar utan blir ännu en konsument. Det är ju inte det vi behöver. På landet finns ändå alltid något att äta, men inte i stan på samma sätt.

Så att odla livsmedel hållbart har inte bara med miljön att göra, utan det har även en social och rättviseaspekt, nära kopplat till hunger, som jag tycker är lika viktiga.

När jag började köpa frukt med min lokale partner i Colombia (som även coachar bönderna i att ställa om till eko), hade bönderna 68 hektar eko certifierad mark sammanlagt. Idag har nya bönder anslutit sig till nätverket och flera hektar har certifierats och de är uppe i 220 hektar eko jordbruk! Fantastiskt va!?

Att köpa eko certifierad frukt är dyrare, men inte för att det kostar mer att odla eko. Bönderna slipper ju köpa dyr konstgödsel och andra kemikalier för att hålla ogräs och ohyror borta. Vårt Direct Trade pris lämnar minst 24% nettomarginal till bonden.

Jag har försökt jämföra med Fair Trade certifierade eko frukter, men eftersom de inte är lika transparenta i sin prismodell är det jättesvårt att räkna ut vad de bönderna egentligen får i slutändan i fickan. Men det räcker för mig att våra physalisbönder hoppat av Fair Trade certifieringen för vårt Direct Trade avtal är bättre för dem. Speciellt tror jag att som bonde vill man ha betalt direkt efter att man levererat sin skörd, utan att behöva vänta på någon “premie” som ska komma senare under året och som ibland beror på hur New York börsen går. Märkliga strukturer vi har skapat i vår värld.

Är det någon frukt som jag absolut rekommenderar att ni köper ekologiskt så är det ananas. Läs mer om det här.

Så globala målet 2.4 att sträva efter hållbar livsmedelsproduktion och motståndskraftiga jordbruksmetoder är både bra för vår planet och för människorna som jobbar med jorden.

Nu i dessa tider när det pratas om hur vi ska kunna binda mer koldioxid i marken, är det viktigare än någonsin att marken som de ca 570 miljoner småskaliga jordbrukare har verkligen brukas. För att inte tala om all de munnar som vi behöver mätta längre fram, när befolkningen ökar. FN har beräknat att vi behöver öka vår matproduktion med 60% är 2050. Då kan vi verkligen inte ha olönsamma eko jordbruk som gör att bönder flyttar till storstäderna. Kanske skulle bli bonde själv ändå?

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Köp våra bönders fina frukter i min butik om du vill bidra till bland annat det här globala målet jag skrivit om här.

Allt gott! Kram, Nathalie