Vad handlar det om egentligen?

Vänner! Sitter här och filosoferar över en påse torkad mango från senaste skörden. Om fem veckor är det jul. Otroligt. Kan inte förstå vart det här året tog vägen.

Coronapandemin har ställt så mycket på sin spets, på så många plan, i det lilla och i det stora. Mycket kommer upp på ytan när det blir skakigt. Både av det goda och det onda. Jag upplever en generellt sett större omtanke mellan människor. I mail mellan okända personer känns helt naturligt att inleda med “Hoppas ni mår bra, du och din familj”.

Men samtidigt som omtanken för varandra nu syns tydligare ser jag också desto mer fokus på “me, myself and I”. Det kanske är tydligast hos den yngre generationen, den som satt hemma i våras. Det är väl därför andra vågen ökar kraftigast i den åldersgruppen.

I “det lilla” räknar jag på frukten från Colombia jag investerat i (en förmögenhet) och ber för en riktigt bra julförsäljning. Tack du som köpt till ert företag, till förskolefröknarna och planerar köpa in till familj och vänner! Utan er – no bananas.

Guppar i efterdyningarna av USA-valet och förundras över polariseringen. Det påminner mig så mycket om Colombia och polariseringen jag upplevt där. Den är sen “way back”, mellan de konservativa och de liberala krafterna, mellan fattig och rik, mellan de som har bra sjukförsäkringar, och de som blir portade vid ingången till akuten. Jag har hört skrämmande historier om människor i Coronafrossa och med svårigheter att andas som inte fått komma in på sjukhuset för de har ingen försäkring. Vi kommer ingenstans i en polariserad värld. Tvärtom, det går bara bakåt. Blir ledsen av tanken. Har inte vi som människoras kommit längre?

Ja, det är så mycket som ställs på sin spets. Det känns som att allt blir viktigare på något sätt. Både på det individuella och det kollektiva planet. Vi behöver både ta hand om oss själva preventivt så vi har god hälsa och klarar av framtida virus och sjukdomar bättre. Är det dags att byta jobb? Är det nu jag ska förverkliga min dröm? Hur tar vi hand om mormor nu när hon börjar bli äldre? Hur vill jag åldras? Vill jag åldras i Sverige? Ska jag börja odla mina egna grönsaker? 

Vad har hänt med dig under denna tid? Har du nya idéer? Förändringar du vill göra i ditt liv? Berätta! Jag är så nyfiken. Jag har stort behov av att ha den här typen av samtal.

Mitt “varför” har stärkts under den här perioden. Om mitt mission var viktig innan Coronapandemin, så är den ännu viktigare idag, när klyftorna mellan de som “har” och de som “inte har” ökat kraftigt. Tänk om Nathalie’s kunde bli världens mest rättvisa och demokratiska företag? Jag suger just nu på den karamellen och visualiserar.

Hittade videoklipp som jag tagit med mobilen i februari när jag var i Colombia. Klippte ihop till ett 2-minuters klipp. Hoppas du gillar! Fortsätt ta hand om dig och de dina. Allt det bästa!

Kram Nathalie (Här kan du beställa dina julklappar – riktigt fina erbjudanden i år med finkaffe)