Utan dig – no bananas

Hej vänner! Stort tack till alla er som om och om igen shoppar i min webbutik. Jag är mån om att du förstår hur viktig du är och varje köp du gör. Du kanske tycker att det räcker för dig att äta min smarriga torkad mango eller andra torkade frukter bara för att du tycker det är gott. Det är ok såklart. Men jag måste få påminna dig om allt gott du gör också, samtidigt som du njuter.

Det goda som sticker ut allra mest är att du bidrar till att skapa arbetstillfällen för 20 ensamstående mammor hos min lokale partner i Colombia. Som du kan se på bilden här väger de varje påse manuellt och packar den. Det kallas för PICO – Produced in Country of Origin och tack vare detta kan vi lämna upp till 25% av värdekedjan av en påse torkad frukt i ursprungslandet. Detta är vi helt unika om. Du är så viktig för att vi ska kunna fortsätta göra det.

En investerare får skrämselhicka när de ser bilden ovan. De vill helst att mangon tas till Sverige i bulk och packas industriellt här. För då skulle vi kunna konkurrera med pris och sälja mer, för fler skulle handla oftare kanske. Jag förstår såklart logiken bakom att vinstmaximera och att vi handlar mer när det är billigare. Jag vill ju också göra så stor skillnad som möjligt för bönderna vi har i vårt nätverk.

Men år 2005 var 3 av 10 kvinnor i Colombia ensamstående mammor. Idag är siffran 4 av 10. Det är väldigt högt. Anledningen är komplex att kartlägga, men dels är många män döda helt enkelt men sen finns en stor andel kvinnor som lämnar sina män pga alkohol och våld. I det här klippet kan du höra Olga-Lucias story som är rätt vanlig.

Arbetslösheten i Colombia bland kvinnor är 21% (2019) och 15% för män. Bland kvinnor i åldern 14-28 år är arbetslösheten 41%. Det är så ofattbara siffror och jag vill inte ens tänka tanken hur det ser ut nu under pandemin och post-covid-19. Vi vet hur oerhört viktiga just kvinnor är för ökad jämlikhet, stärkt demokrati och ekonomisk utvecklingen i dessa länder. Deras barn behöver bra förebilder hemma så de studerar och inte söker sig till knarkbusinessen.

Men tillbaka till dig. Med all respekt för att du hittills kanske främst köpt min torkade frukt för den är god. Men glöm inte att du bidrar till flera av FNs globala mål, så som SDG 5, 8 och 10 och till arbetstillfällen för ännu fler kvinnor. Om vi skulle packa industriellt i Sverige får de inte lika mycket jobb. Bönderna har dessutom tripplat sin produktivitet sista åren så det finns hur mycket frukt som helst. Det här är lika skalbart som vilken annan industriellt framtagen produkt som helst. Och du behövs! Utan dig, no bananas.

I webbutiken har vi alltid bra deals med upp till 25% rabatt och fraktfritt när du köper någon av våra färdiga lådor.

Stort tack igen till dig som troget fortsätter stötta mitt arbete. Dela gärna i ditt nätverk så fler kan vara med och göra skillnad för schystare och mänskligare villkor i livsmedelsbranschen. Fortsätt ta hand om dig och varandra! Kram, Nathalie

69,00 kr
69,00 kr
25,00 kr
Deal!

Blandade frukter

Prova på kit!

190,00 kr