Trodde allt var ok

Hjälp! Jag har två pallar frukt som fastnat i Colombia. Jag brukar använda båtfrakt, men denna gång skulle vi flyga hit dem, eftersom ni bunkrat upp så duktigt i mars-april och vi snart har slut på lagret (gäller inte mango). Men det finns väldigt få flyg från Colombia; varken KLM, Lufhansa eller Air Canada flyger nu. Det ser inte heller ut som att de skulle börja flyga igen inom en snar framtid. Avianca som är det Colombianska flygbolaget gick dessutom i konkurs för några dagar sedan (vilket är en tragedi i sig).

När det visade sig att livsmedelsbranschen var den som gick bäst när pandemin bröt ut, och även jag såg en dubbling av min omsättning online i mars månad, så slappnade jag ändå av. Jag kände att det här ska nog ordna sig. Tack vare att så många av er gjort stora köp, över 1000 kr/order i torkad frukt och panela, såg jag rätt ljust på min situation.

Men nu sitter jag här, med jätteviktig mors dags försäljning framför mig och vet inte om och när vi kan få påfyllning på lagret. Är det någon som brukar vara bra på att hålla i och hålla ut så är det jag. Annars skulle jag inte vara där jag är idag.

Men, den här gången känner jag sån ödmjukhet och en annan slags respekt för verkligheten. Den känns så oförutsägbar. Vilka är mina alternativ?

– Finns det pengar att söka för utebliven försäljning pga transportutmaningar? Tipsa mig gärna.

– Vi undersöker båtfrakt nu, fast det kan ta upp till två månader innan jag har produkter på lagret igen.

– Ta den flygfrakten som finns och betala för det. Det är nästan 20% dyrare än vanligt. Spräcker mina kalkyler, men vi får hit frukten.

– Inte ett alternativ jag egentligen överväger seriöst, men visst kan jag alltid sätta firman i vilande läge och avvakta tills det vänder. Känns skönt att tänka den tanken på ett sätt. Det tar på krafterna att vara “on the edge” hela tiden.

Det kändes som att jag hade koll på läget och det fanns chans att ta oss igenom pandemin, till och med stärkta. Det kanske det fortfarande finns. Men definitivt får det här golvet under mig att svaja till. Allt är så sårbart.

Det sammanfattar kanske hela Covid-19: Ett steg fram och två tillbaka. När det ser ut att gå bra, så blir det sämre igen. Som att spela rysk roulett. Inget vi kan styra eller kontrollera. Bara åka med, vara försiktiga och medvetna på vägen.

Nu ska jag andas in och andas ut, i lugn och ro och ha tillit. Men det är sannerligen inte lätt att navigera i dessa tider.

Vad du kan göra? Du kan hjälpa mig att tömma lagret på den frukten jag har (mycket mango). Inför mors dag kan du skicka frukt till en annan leveransadress ifall du vill skicka till mamma, mormor, farmor, syster eller vän. Glöm inte att ange mottagarens namn och mobilnummer för avisering. Annars kan de inte hämta ut.

Ta hand om dig och varandra och fortsätt följa rekommendationerna.

Kram, Nathalie