Vart går dina pengar?

I den här mangon får du en överblick hur värdekedjan fördelas mellan aktörerna; från bonden till dagligvaru- och servicehandeln. Källan är Oxfams rapport “Ripe for Change” (2018). När den kom, blev jag riktigt förbannad. Ska det behöva vara så här? Dagligvaruhandeln får 48% medan bonden får 6% av värdekedjan.

Jag har sett konsekvenserna av det här systemet i vitöga; mött en massa jordbrukare i Colombia, Peru, Uganda och Kenya som är i händerna på grossister som visserligen köper stora volymer, men pressar priserna så hårt att det inte blir lönsamt för bönderna.

Samtidigt har jag suttit i möten med inköparna på Axfood och Coop som vill pressa ner priserna till orimliga prispunkter, utan att själva tumma på sina marginaler. Det är få förunnat att ha haft möjligheten att både besöka bönder och huvudkontor hos de stora kedjorna.

Men det var rapporten som slutligen hjälpte mig att förstå att bönderna i min pappas hemby i Colombia inte var ensamma utan det finns över 500 miljoner småskaliga jordbrukare i världen enligt FN. De för en konstant kamp för mat på bordet och hållbar långsiktig försörjning, sen generationer tillbaka. 

Och du behöver inte åka ända till Colombia för att hitta bevis för detta. Det räcker att besöka en svensk mjölkbonde för att se hur de kämpar med sin lönsamhet.

Efter mina år i den här businessen har jag kommit till slutsatsen att enda sättet att transformera befintligt system är att ge dig som konsument transparent information, så att du kan fatta medvetna beslut. Det är min intention med den här videon. Hoppas du gillar!

Dela gärna och klicka hem din frukt eller kaffe här.

Allt det bästa, Nathalie (Jag vill allltid höra vad du tycker: nathalie@nathaliesdirecttrade.se)