Torkad frukt – perfekt veganskt godis

Torkad mango

Torkad frukt är ett perfekt alternativ till smågodis. Inte bara för veganer. För alla.

Min son Rafael kom hem en dag förskräckt och ropade från hallen: ”Mamma, det är löss och gris i godis!”. Det lät som om han just fått reda på att världen ska gå under, vilket den ju också gjorde delvis för honom. Jag ska erkänna att jag varken haft koll på att E120 (karmin) är utvunnet ur torkade löss eller att gelatin görs av grisens ben och hud. Även jag kunde känna en lätt kväljning ska jag erkänna.

Så som Rafael berättade det här, lät det ju vidrigt och nu lusläser vi innehållet i lösviktsgodis, när vi nu någon gång köper det.

Om du vill dra ditt godisätande till en helt ny nivå så är vanlig färsk frukt inte så dumt. Vem älskar inte en skål med färska jordgubbar på sommaren eller ett saftigt härligt plommon på sensommaren? Eller min favorit – apelsiner på vintern!

Torkad mango
Torkad mango

Men om man nu måste ha det där tuggmotståndet och vill ha något segt, fast ändå mjukt och något som man både kan suga och tugga på, då är… ja, torkad frukt ett perfekt alternativ. Garanterat gris- och lus-fritt.

Den gula färgen på torkade mangon här är helt naturlig. Visst är det galet att många matproducenter använder färgämnen i mat? Speciellt med tanke på att det finns så mycket mat som har egna vackra färger.

Det är säkert vetenskapligt bevisat någonstans att med färgämnen tjänar matföretagen mer pengar eftersom vi äter delvis med “ögat”.

Torkad mango till kalaset!

Man behöver inte vara vegan för att gilla torkad mango. I helgen hade vi kalas för Rafael och istället för godis la jag upp en skål med torkad mango och torkad ananas. Tjejerna blev helt galna. Flera av dem är vegetarianer och några av dem redan veganer. Det är ju härlig att få vara den populära mango mamma i klassen.

I webbshoppen har vi en bra deal på kalaslådan, med blandade små påsar torkad frukt till fiskedammen eller skattjakten. Klicka hem en låda direkt här.

Vill du göra som jag, lägga upp torkad frukt på ett fat, kan du klicka direkt till butiken här och välja dina favoriter. Fraktfritt vid köp över 500kr (dras automatiskt).

Kram! /Nathalie

Mangostund på kalaset!