Vitaminboosta med torkad physalis

Av alla mina torkade frukter är physalisen antioxidant och C-vitamin bomben nummer ett.

Här är näringstabellen*, per 100g:

  • Energi 1277 kJ/306 kcal
  • Fett 8.1 g – varav mättat fett 1.81 g
  • Kolhydrater 38.9 g – varav sockerarter 30.4 g
  • Fibrer 24.4 g
  • Protein 7.14 g
  • Salt 4.82 mg
  • Vitamin A (retinol) 846 μg (106 % av DRI*)
  • Vitamin C 28.9 mg (36 % av DRI)
  • Järn 2.6 mg (18.6 % av DRI)
  • Fosfor 185 mg (26.4 % DRI)

*Dagligt referensintag

Torkad physalis
Torkad physalis

Det finns många anledningar till att ta en näve om dagen. I förkylningstider kan du exempelvis få en rejäl extrados C-vitamin från dem, nästan lika mycket som i citroner. Tack vare dess höga innehåll av bioflavonoider tas dessutom vitaminet upp extra bra i kroppen, eftersom dessa två alltid samverkar. Bioflavonoider och C-vitamin fungerar vidare som antioxidanter i kroppen som skyddar cellerna, något som gör skillnad både hos vårt inre och vårt yttre.

Den orange färgen avslöjar bärets innehåll av karotenoider. Även dessa har antioxidanta egenskaper och verkar dessutom som ett förstadium till vitamin A, ett vitamin som bidrar till ögats funktion och synförmåga.

Physalisbäret är även rik på pektin, speciellt ju mognare det är. Pektin används ofta som en naturlig konsistensgivare i livsmedel och vid kokning av sylt. Pektin hör till de lösliga fibrerna som på grund av sin gelbildande förmåga ökar mättnadskänslan och förhalar tarmarnas arbete så att mer näring kan tas upp. Dessutom hjälper denna typ av fiber till att aktivt sänka kolesterolvärdet, genom att föra med sig de gallsalter ut som frisätts när vi äter fett i kosten. Eftersom gallsalter tillverkas av kolesterol, innebär detta att mer kolesterol kommer att gå åt till nybildningen av gallsalter, och kolesterolnivån sjunker. Likaså de mer vanligt förkommande olösliga fibrerna finns representerade i physalisbären. Dessa fibrer sätter fart på magens arbete och tros kunna i längden motverka tarmproblem.

Ja, det är ingen slump att physalisen även kallas för superbär och är ett riktigt superfood.

Mina förfäder har berättat att inom colombiansk folkmedicin har physalis använts som medicinsk ört bland annat mot diabetes, högt blodtryck och reumatism. Min farmor Alicia hade tendens till diabetes och hon tog en skål med physalis varje morgon på fastande mage. Men vad vet jag. 

Bara de bästa bären väljs ut för hand av ensamstående mammor hos min partner i Colombia. Därför kommer du att känna en lite jämnare kvalitet i mina påsar än du kanske är van vid.

I en påse physalis får det plats ca 130 bär. Jag har själv räknat! 🙂 Det är alltså ca 5 små askar när man köper färsk i affären. Då brukar kanske en tredjedel komma mögliga dessutom.

Jag har en Stor Physalislåda med 15 påsar á 130g, för dig som älskar physalis en masse och använder i tex en müsli eller i rawfood bakning. Då får du 10kr rabatt per påse och fraktfritt.

Men just physalis kanske man inte äter i så stora mängder eftersom den är en syrlig rackare, så jag tog fram ett 6-pack av 130g påsen där du får 5kr rabatt per påse.

Finns även ett förmånligt 12-pack småpåsar, perfekt att ha med som mellis i väskan.

Använd rabattkod BOOST i varukorgen så får du fraktfritt också. Koden gäller tills vidare, eller så länge lagret räcker.

Ta hand om dig och de dina! Kram, Nathalie

Physalis lättorkad frukt

* Näringstabellen ovan är framtagen av laboratoriet ECLIPSE SCIENTIFIC GROUP i England.